FOOTBALL FOR MILLIONS OF FANS - NOT FOR BILLIONS OF EUROS!
En europeisk protest mot UEFA:s nya format för Europaspelet har lanserats. Supras Malmö ställer sig bakom initiativet och presenterar här en fritt översatt version av det gemensamma uttalandet.
Vem är fotbollen till för?
En omfattande reform av UEFA:s klubblagstävlingar kommer att träda i kraft säsongen 2024, vilket kommer medföra en avsevärd ökning av antalet matcher för de klubbar som kvalificerat sig. Det här kommer att medföra en ökad fysisk belastning för spelarna och en större ekonomisk börda på supportrar som följer sitt lag överallt. Dessutom kommer vi få se en ökning av intäkterna för vissa klubbar, vilket kommer att befästa de befintliga maktförhållandena i europeisk klubbfotboll och förstärka obalansen inom de nationella ligorna. Vi uppmanar UEFA att arbeta för mer hållbara lösningar för den europeiska fotbollen, för att säkerställa rättvisa tävlingar där nya lag kan vara med och utmana om pokalerna både nationellt och internationellt.
Fotbollssupportrar i hela Europa!
Att resa genom Europa med sin klubb och tävla mot de bästa av de bästa i internationella tävlingar är ett mer eller mindre permanent inslag i vissa klubbars historia. För andra är enstaka deltagande i Europaspelet en dröm att få uppleva. Men magin i de europeiska tävlingarna hotas alltmer av UEFA och European Club Association (ECA).
Med den kommande reformen av UEFA:s klubblagstävlingar riskerar tävlingarnas magi att gå förlorad. Det ökande antalet matcher kommer att pressa spelare och supportrar till det yttersta. De kraftigt ökade intäkterna för vissa lag, som reformerna kommer att generera, kan också komma att skada de nationella ligorna och bana väg för en kommande europeisk superliga. Å ena sidan ökar den ekonomiska klyftan mellan de stora och små klubbarna inom respektive liga, å andra sidan ökar också klyftan mellan topp fem-ligorna och de mindre ligorna. Av denna anledning har flera ligor, såsom Swiss Football League och österrikiska Bundesliga, redan uttalat sig mot reformen.
Det nya läget skapar ett system som gör det praktiskt taget omöjligt för överraskningslag att nå 16-delsfinalen. Dessutom ökar risken att inkomsterna kommer att minska för många ligor i framtiden. Tv-bolagens och sponsorernas resurser är begränsade och om allt större andelar av de tillgängliga pengarna går till UEFA:s turneringar, kommer de nationella ligorna oundvikligen att få en mindre bit av kakan. Denna bild har bekräftats i samband med tilldelningen av Tv-rättigheter i Italien och Frankrike, och denna trend kan också förväntas i andra länder.
I flera av de europeiska toppligorna har man under de senaste åren sett hur inkomsterna från de europeiska tävlingarna redan haft stor inverkan på resultaten. Framför allt har det resulterat i att de rikaste klubbarna regelbundet har gjort upp om topplaceringarna i tabellen. UEFA:s motivering till det brådskande behovet av att reformera de europeiska tävlingarna är något paradoxalt. Tanken är att skapa en bättre tävling och motverka ett monotont gruppspel. Men det motsatta är att vänta. De befintliga maktförhållande i europeisk fotboll kommer snarare att förstärkas ytterligare och de största klubbarna kommer få ytterligare möjligheter att göra enorma ekonomiska vinster. En säsong där klubbar som Real Madrid eller Manchester City inte hamnar bland de fem bästa i sina nationella ligor är nästan omöjlig. Om målet är att fler lag ska få chansen att spela mot varandra så tycks denna förändring snarare bidra till att samma lag kvalificerar sig år efter år och gör upp sinsemellan.
För att kunna garantera spännande nationella och europeiska tävlingar och därmed bevara tävlingsnerven som lockar miljarder människor över hela världen till fotbollen, måste problemen uppmärksammas och motverkas.
Tillsammans med supportrar över hela Europa uppmanar vi till följande:
Att fotbollens makthavare arbetar för att säkerställa en rättvisare fördelning av de pengar som finns tillgängliga inom den internationella fotbollen
Att förhindra missbruk av de regelverk och strukturer som redan finns på plats (t.ex. Financial Fair Play)
Att minska antalet matcher per säsong för klubbar som spelar i Europa
Kampen mot den moderna fotbollen fortsätter!
FOOTBALL FOR MILLIONS OF FANS - NOT FOR BILLIONS OF EUROS!
1. FC Köln: Südkurve Köln
Bayer Leverkusen: Ultras Leverkusen, Nordkurve 12
Borussia Dortmund: Südtribüne Dortmund
Brøndby IF: Sydsiden Brøndby
BSC Young Boys: Ostkurve Bern
Djurgårdens IF: Ultra Caos Stockholm
F.C. København: Sektion 12
FC Basel 1893: Muttenzerkurve Basel
FC Bayern München: Südkurve München
FC Luzern: USL
FC St. Pauli: Ultrà Sankt Pauli
FC Zürich: Zürcher Südkurve
Hannover 96: Ultraszene Hannover 96
Hertha BSC: Harlekins Berlin ’98
Linzer ASK: Landstrassler
Malmö FF: Supras Malmö
SC Freiburg: Corrillo Ultras, Synthesia Ultras 79
SK Rapid: Tornados Rapid, Ultras Rapid
VfB Stuttgart: Commando Cannstatt 1997
Werder Bremen: Wanderers Bremen
Den engelska versionen av det gemensamma uttalandet finns att läsa här:
statement_ucl-reform_-_english_version.pdf.