Ståplatsreducering - nej tack!
Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har beslutat att successivt reglera bort ståplats från elitklubbarnas fotbollsarenor.
Ståplatsreduceringen ser ut så här:
- 2010: 80-procent av en arenas totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
- 2011: 70-procent av en arenas totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
- 2012: 60-procent av en arenas totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
- 2013: 50-procent av en arenas totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
- 2014: 20-procent av en arenas totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
- 2014: Ståplatssektioner ska kunna konverteras till sittplats.
Det innebär att från och med år 2014 är ståplatssektioner ej tillåtna på elitklubbarnas fotbollsarenor. Genom dispens kommer det dock vara möjligt att fortsatt nyttja 20-procent av en arenas totala publikkapacitet som ståplats. SvFF's krav för att medge dispens är att ståplatssektionen ska vara konverterbar till sittplats samt att de sittplatser som då monteras uppfyller alla övriga krav i förbudets arenaföreskrifter. Beslutet om ståplatsreducering är en del av en rad förändringar för att höja standarden på elitklubbarnas fotbollsarenor. För svensk fotbolls fortsatta utveckling ser vi det som ett måste med en rejäl arenautveckling och vi välkomnar högre arenakrav, men absolut inte i form av den pågående ståplatsreduceringen.
Att reglera bort ståplats är inte liktydigt med högre arenastandard
Som ett sätt att klassificera europeiska fotbollsarenorna efter vilka evenemang de klarar av att hantera har den europeiska fotbollsunionen, the Union of European Football Associations (UEFA), en arenaranking mellan en till fem ”stjärnor”. Den högsta standarden, femstjärnig, innebär att en arena (med tillräcklig publikkapacitet) kan stå värd för den enskilt största idrottshändelsen i världen - VM-finalen i fotboll. Likaså samtliga andra större fotbollsevenemang som t.ex. EM-final, Champions League-final och Europa League-final. Det förutsätter dock självfallet att alla övrig infrastruktur (flygplats, hotell, lokala transportmöjligheter etc.) i den direkta anslutningen till fotbollsarenan är tillräckliga för att klara av ett arrangemang av denna dignitet. Men det förringar inte det faktum att UEFA bedömer att femstjärniga fotbollsarenor håller den absolut högsta standarden i Europa och därtill generellt ses som några av de främsta i världen.
Med sex fotbollsarenor som klarar de högsta UEFA-kraven - Olympiastadion i Berlin, Olympiastadion i München, Allians Arena, AOL Arena, Arena auf Schalke samt Westfalenstadion - är Tyskland det land i Europa med flest femstjärniga arenor. Fem av sex har ståplatssektioner vid nationella matcher, endast Olympiastadion i Berlin utgör ett undantag. Westfalenstadion i Dortmund kan till och med stoltsera med Europas största ståplats - en sektion med kapacitet för drygt 25.000 åskådare. Mot bakgrund av detta är det lätt att konstaterat; att reglera bort ståplats är inte liktydigt med högre arenastandard. Man kan otvivelaktigt konstruera fotbollsarenor av allra högsta standard med ståplats.
Deltagande i Europaspel
Vid europaspel är enbart sittplats tillåtet, men det finns inga UEFA bestämmelser som reglerar fördelningen av sittplats och ståplats i de nationella ligorna - det är upp till respektive nationsförbund att avgöra. UEFA’s sittplatskrav gäller enbart vid matcher arrangerade direkt under UEFA. Däremot så bör elitklubbarnas fotbollsarenor vara konstruerade för att klara av att anpassas till UEFA-kraven vid de tillfällen som svenska klubbar deltar i europaspel. På den punkten har de tyska fotbollsarenorna en sak gemensamt med Nya Malmö Stadion, samtligas ståplatssektioner kan vid behov enkelt konverteras till sittplats. I Malmö har så skett i samband med att stadion förra året stod värd för flertalet (UEFA arrangerade) matcher i U21-EM, däribland finalen.
Ståplats på bortasektioner snart ett minne blott
Om ståplatsreduceringen tillåts fortgå kommer det att ha en direkt påverkan på utformandet av bortasektioner. Man kan med stor sannolikhet anta att samtliga elitklubbar i första hand kommer att se till sina egna supportrars behov. Konkret innebär det att man (vid dispens) väljer att behålla ståplats till 20-procent av arenans totala publikkapacitet på hemmaläktarna. De flesta bortasektioner i allsvenskan och superettan kommer därför inom en relativt snar framtid enbart att bestå av sittplats. Valfriheten för resande MFF-supportrar riskerar att minska drastiskt. Och för många kommer det dessutom innebär en ovälkommen och kanske inte alls oväsentlig merkostnad i form av högre biljettpriser.
Påverkar läktarstödet
Kärnan i det läktarstöd, den passion och kärleksförklaring som främst tar sig uttryck i sång och som vi malmöiter i årtionden har uttryckt, utgår till största delen från ståplats. Navet finns traditionellt där - på ståplats. Man kan därför med rätta anta att den pågående ståplatsreduceringen också kommer att resultera i en reduktion av det gemensamma läktarstöd som vi tillsammans skapar till och för Malmö FF.
Ståplatsreducering - nej tack!
Vi är av åsikten att det fortsatt ska vara upp till respektive elitklubb att fördela antalet sitt- och ståplatser vid nationella matcher. Vi anser att Malmö FF är högst kapabla till att själva avgöra hur vår stadion skall utformas för att på bästa sätt tillgodose den malmöitiska publikens behov. Vi är för ett direkt slopande av den pågående ståplatsreduceringen eller en omarbetad och klart förbättrad revidering av nuvarande reglering som medger en betydligt större frihet för respektive elitklubb. Inställningen delas av föreningen och i en matchprogramskrönika tidigare i år skrev Malmö FF's VD Pelle Svensson bl.a
(…) Ståplats är en mycket viktig del av fotbollskulturen och den ska vara kvar och vara precis så stor som vi tycker att vi behöver. (…) När man nu pratar begränsningar är man enligt oss inne på fel spår. Det måste alltid vara upp till klubbarna att utforma sin egen stadion. Inte UEFA eller Svenska Fotbollförbundet eller någon annan. En principiellt viktig fråga som vi inom MFF också driver inom SEF. Så länge det är tryggt, säkert och festligt ser vi alltså ingen anledning att förändra!
Läs Pelle Svenssons krönika i sin helhet här.
Kampen börjar nu
Malmö FF är emot, vi är emot och om du som MFF:are också ställer dig emot - hör då vår uppmaning för kampen börjar nu! Nedan följer exempel på vad du kan göra för att stödja Malmö FF och verka mot SvFF’s ståplatsreducering.
- Uppmärksamma dina vänner och bekanta. Låt alla dina MFF-kamrater veta vad som pågår. Mun till mun, telefon, sms, e-post och diverse sociala medier är alla beprövade metoder.
- Låt SvFF ta del av din inställning. Ring och mejla (inte antingen eller) och delge förbundet din åsikt. Kontaktuppgifter finner man här.
- Sprid information via nätet. Länka till den här artikeln och/eller annan relevant information på din hemsida/blogg samt på alla relevanta internetforum och andra medlemssidor som du känner till.
- Utnyttja media. Ta kontakta med journalister, skriv en insändare - låt omvärlden veta att du vill inte ha någon ståplatsreducering.
- Visa din åsikt på läktarplats. Låt det stå klart för SvFF när du besöker ståplatssektioner runt om i landet att här står man och så skall det förbli. Tillverka en banderoll, en hängflagga eller kanske en tvåpinnsflagga och manifestera din åsikt.
- Bli medlem i Malmö FF. Om du inte redan är det så införskaffa medlemskap i föreningen omgående och gör din röst hörd internt. Låt det stå klart att du stödjer MFF’s inställning och att du vill att föreningen ska fortsätta verka för ett slopande av ståplatsreduceringen.
- Egna idéer. Har du egna idéer för hur du kan stödja MFF och verka mot SvFF’s ståplatsreducering? Tveka då inte! Verkställ dina planer - för snart kan det vara för sent.
Supras Malmö '03